MBO-evaluatie 2019: Nog steeds relevant in 2024?

De conclusies en aanbevelingen uit de evaluatie van de Wet en Beleidsregel macrodoelmatigheid mbo blijven grotendeels relevant wanneer je kijkt naar de huidige ontwikkelingen en context, zoals zichtbaar in de informatie op de door jou aangegeven website.

Hier zijn enkele belangrijke punten uit de evaluatie die nog steeds van toepassing zijn:

Arbeidsmarktperspectief:

Het rapport benadrukt het belang van een goed arbeidsmarktperspectief voor mbo-opleidingen en adviseert instellingen om samen met regionale partners te werken aan continue vernieuwing van opleidingen . Dit advies blijft relevant gezien de dynamische aard van de arbeidsmarkt en de noodzaak om opleidingen aan te passen aan de actuele behoeften.

Regionale samenwerking:

De aanbeveling om regionale samenwerking tussen mbo-instellingen en branches te versterken blijft essentieel. Clustering van opleidingen om efficiëntie te vergroten en concurrentie te verminderen, zoals beschreven in het rapport, is een strategie die nog steeds nuttig is .

Zelfregulering en afstemming:

De evaluatie wijst op de noodzaak van een betere zelfregulering en afstemming tussen mbo-instellingen, wat vaak onvoldoende tot stand is gekomen. Dit punt blijft actueel, aangezien een gecoördineerde aanpak noodzakelijk is voor een doelmatig opleidingenaanbod .

Rol van de CMMBO en SBB:

De rol van de Commissie Macrodoelmatigheid mbo (CMMBO) en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) in het waarborgen van de doelmatigheid en arbeidsmarktrelevantie van het mbo-aanbod is cruciaal. Het rapport pleit voor een versterkte regie en betere samenwerking tussen deze organisaties en andere stakeholders .

Voorlichting aan studenten:

Het belang van goede voorlichting aan aankomend studenten over arbeidsmarktperspectieven blijft een punt van aandacht. Dit kan helpen om studiekeuzes beter af te stemmen op de realiteit van de arbeidsmarkt, hoewel het effect hiervan in de praktijk moeilijk te kwantificeren is .

De algemene trend is dat veel van de aanbevelingen gericht zijn op het verbeteren van de responsiviteit van het mbo-systeem aan veranderende arbeidsmarktbehoeften en het versterken van de samenwerking tussen onderwijsinstellingen en andere regionale partners. Dit zijn nog steeds essentiële gebieden van focus om de doelmatigheid van mbo-opleidingen te waarborgen en te verbeteren.

Mocht je het artikel gemist hebben, klik hier.

Next
Next

Vier tips macro-doelmatigheid